Svarar på en läsarkommentar

Jag fick en kommentar från Rebecca under mitt inlägg där jag berättar om operationen som jag gjorde i Mars. Eftersom det inte fanns någon blogg- eller mailadress att svara till så tänkte jag svara på alla hennes frågor i ett blogginlägg. Hade själv gärna velat veta mer innan jag opererade mig och precis som Rebecca säger så är det svårt att hitta information om sjukdomen.
 
1) Läkaren jag träffade sa att i samband med operationen skulle dom operera in en liten "slang" för att ha som kontrollåtgärd som sedan skulle tas bort efter 1 vecka. Är det så dom gjorde på dig med?

Svar: Slangen du pratar om är ett stent. Det fick jag också inopererat under operationen. Det är till för att vidga urinledaren samt att hålla urinröret rakt - eftersom problemet vid Östling Mekanism har just med böjda urinledare att göra. Fördelen med att ha ett stent inopererat är att passagen blir helt fri och trycket i njuren försvinner helt. Inga mer smärtor i ryggen - vilket är underbart. Nackdelen är att det bränns i magen, ungefär som en urinvägsinfektion samt att du känner dig kissnödig nästan dygnet runt. Men eftersom det är så nyttigt för njuren samt för resten av kroppen så står man ut. Det var däremot värre att plocka ut det. Nu är jag iofs extremt känslig över sådanna typ av ingrepp, att gå till gynekologen är bland det värsta jag vet. Så det kanske är olika för alla. Här kan du i alla fall läsa lite mer om det jag har skrivit om just stentet.
 
2) Sen var det inte så mkt mer än det, han sa att jag kommer få några ärr på magen men knappt märkbara. Var så himla lugn när han sa det men så tittade jag på dina bilder och dom ärren ser ju mkt större ut än han menade. Blev lite ledsen och orolig :-(
 
Svar: På bilderna så är området runt ärren skrynkliga pga tejpen som man behöver ha på för att det ska läka ordentligt. Självklart ser det inte så roligt ut i början, men med tiden så blir de bara mindre och mindre. Titthålskirugin är kanon i jämförelse om de behöver lägga snittet längst hela sidan. Det ärret som i nuläget ser sämst ut är där dreneringsslangen satt. Mitt råd till dig är att tejpa över såren så länge du bara orkar. Även om läkaren säger att du kan ta bort tejpen efter några veckor så blir ärren mycket finare ju längre du fortsätter. 6 månader, är att rekommendera. Det gjorde tyvärr inte jag.
 
3) Hur känns det annars efter operation har du mkt ont?
 
Svar: Självklart har man ont efter operationen, det kommer man inte ifrån. Det som var mest obehagligt är att nysa eller hosta veckorna efter. Det kan mildras genom att man trycker en kudde mot såren. Det är inget farligt att hosta, men känns inte så skönt. :) Sedan var det segt att komma igång med magen efter operationen. Men även där finns mycket bra hjälp att få. Se till att komma upp på benen så fort som möjligt och sträcka på ryggen - även om det känns jobbigt. Du blir inte hemsläppt förrens du orkar ge dig ut på små promenader i korridoren. Jag antar att du kommer att vara inlagd i 2-3 dagar efter operation, vilket är det normala. Tänk på att dricka jättemycket de första veckorna efter att du har kommit hem! Tranbärsjuice, det gillar njurarna!
 
4) Vad fick du för restriktioner efteråt tex sa dom nåt om att du inte fick bada eller sola?
 
Svar: Jag fick inte duscha magen förrens efter 3 veckor tror jag. Eftersom hålet där dreneringsslagen har suttit inte blir ihopsytt när de har plockat bort den så är det viktigt att lyda det. Jag tvättade istället magen med våtservetter och satt framåtlutad i duschen så hjälpte min sambo mig att tvätta håret. Detta tog dock ett bra tag, eftersom jag var väldigt trött efter. Jag tror ärligt talat inte att du kommer att vara sugen på att åka iväg den närmaste månaden efter operationen. :) Skulle du åka iväg så säger jag återigen - tejpa ordentligt!
 
Jag vill även påpeka att de flesta av mina klagomål angående operationen här i bloggen inte har med operationen i sig att göra, utan att jag hade oturen att få en nervskada i armen under tiden jag var nersövd och har därmed varit sjukskriven i flera månader. Operationen i sig är lyckad och det är helt underbart nu i efterhand.
 

Såhär ser min mage ut idag, ungefär två månader efter operationen.
 
Hoppas att du känner att du har fått svar på dina frågor. Är det något mer du undrar över så är du välkommen att skicka ett mail, så har jag lättare att svara dig privat! :) Önskar dig lycka till! ♥

Kommentarer
RadioaCtiv3

Jag genomgick också en operation, det är nästa månad exakt ett år sedan och jag opererades för livmoderhalscancer. Jag spenderade större delen av sommaren in och ut på sjukhus, under en vecka fick jag åka ambulans in två gånger eftersom jag efter operationen fick en väldigt svår infektion. Såpass svår och det fick gå så långt (eftersom läkarna inte trodde mig när jag sa att jag hade ont, trots att jag inte ens kunde gå) så den höll på att ta mitt liv. Blev sjukt besviken på sjukvården och bristen på respekt. Fick ett 14cm långt ärr på magen efter operationen och har redan opererat blindtarmen när jag var yngre så min mage ser helt förstörd ut. Trodde det inte skulle bli bra, men nu har ärret ljusnat väldigt bra. Idag ser den ut såhär; http://emiliespsychward.gblogs.eu/files/2013/05/sCIMG1513r.jpg Man ser det stora ärret precis över troskanten, men tänker man inte på det så syns det inte jättemycket, förut såg det ut såhär; http://emiliespsychward.gblogs.eu/files/2012/12/sS1050826.jpg så nu ser det mycket bättre ut! Operationer och sjukhus är inget roligt, men ibland så måste man. Tänkte bara berätta lite om min historia, vet inte om du ens är intresserad, men det stod att du inte gillade korta och onödiga kommentarer så därför blev det såhär :) Hoppas allt är bättre nu.

2013-05-30 @ 00:23:53 | http://emiliespsychward.gblogs.eu/
|| mannen som kan prata om hundar ||

Vad bra att operationen hjälpt - men hur är det med armen? Blir det bättre?

2013-05-30 @ 04:46:23 | http://www.henrikolsson.eu
Ellinor

SV: usch! Hoppas du mår bättre idag! <3
igår så var ja på lilla OS o sen åkte ja till stallet o red :)

2013-05-30 @ 07:47:27 | http://ellinorsollander.blogg.se/
jennifer

Sv: Ja, men gör det! Det kanske inte blir någon favorit, men den är ändå värd att se! :) kram på dig!

2013-05-30 @ 08:59:56 | http://trendbyfriends.blogg.se
jennifer

Sv: Ja, precis! :) Det får jag nog, hoppas din dag blir bra oxå! :)

2013-05-30 @ 09:11:24 | http://trendbyfriends.blogg.se
tess

Krya på dig och hoppas att det är bättre redan idag :)

2013-05-30 @ 09:16:33 | http://www.nattstad.se/Pregzilla
anna

Hmm när de kommer till sjukhus..då är ja inte rädd :P Wtf liksom, läkare barnmorskor osv..då bara; kör hårt för fan, men när de kommer till tandläkare..ehh då e de livsfarligt :P

Jaa men exakt man har ju fått förtroende för den första..som hon ja gick till..hade ja fått en annan hade ja bara; NÄÄÄ vill ha hon ;D Minns hon hette Camilla, och kvinnan som höll min hand hette Margareta tror jag..:D Ja vill ha dom nästa gång helvetet bryter lös i min mun heheh ;D

Men tack fast du är snäppet snyggare bruttan du ;D

2013-05-30 @ 09:44:29 | http://nattstad.se/bitchelinablondina
tess

Eller hur !:) Jag förvånar mig själv, brukar gå upp fram emot förmiddagen ;D Jag är ju hemmafru för tillfället under graviditeten så har ingenting att passa :p

2013-05-30 @ 09:44:41 | http://www.nattstad.se/Pregzilla
marina

sv. Så lite så. :) Min gårdag var helt okej faktiskt, för dig då?

2013-05-30 @ 10:07:33 | http://marinapalme.blogg.se
Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback