Smala människor har FORTFARANDE känslor!


Förra året skrev jag ett inlägg som jag döpte till 'smala människor har också känslor!' Detta är som en uppföljning till det inlägget. Två bloggläsare blev inspirerade att själva ta upp ämnet efter att ha läst mitt inlägg då motiverades jag till att ta upp det igen. Tack Sanna och Lisa! ♥
 
Så vad har hänt det senaste året? På kilofronten har det för min del inte hänt ett skit. Men jag lever och har ännu inte lyckats gå av på mitten - mot mångas förvåning verkar det som. Bilden ovanför är en konversation mellan mig och en barndomsvän. Jag stötte på honom vid bussen i julas och vi småpratade lite. Hade inte träffat honom på säkert 7-8 år. Några timmar efter vårt möte skrev han till mig på Facebook. Han skrev inget normalt som " Hej, gud vad kul det var att ses efter så många år." - utan han skrev som ni ser "Gud vad smal du har blivit - får äta upp dig lite". SHIT! Har jag glömt bort att äta? När åt jag senast? Förra julen minns jag att jag åt för det är då jag tar min årliga dusch. Jag måste komma ihåg att skriva upp i kalendern när jag har ätit så att jag kan bevisa det för alla i min omgivning. Kanske ska spara kvittot på maten om jag äter ute, ifall någon myndighet behöver granska mig? Frågorna är många men svaret är detsamma: SKÖT DITT EGET LIV, DITT JÄVLA HELVETE!
 
Typ så känner jag varje gång man jag kommentaren slängd i ansiktet. Förr om åren blev jag ledsen, gick hem och grät men nu kommer den värsta PMS-bruden ni kan tänka er fram. Jag känner hur ansiktet blir rött - inte en sån där charmig röd färg som kan uppkomma när man blir generad - utan mer som att nu jävlar spricker ett blodkärl när som helst. Eller som när personen framför dig på ICA ska betala med endast mynt när du har brådis till tunnelbanan. Ungefär så.
 
Ungefär 5 gånger har jag det senaste året fått frågan om jag har ätstörningar - vilket jag inte har. Jag har många gånger funderat på syftet med deras fråga. Det kan ju inte vara normalt att fråga en person om denne har ätstörningar när man träffar på varandra som hastigast? Om jag hade svarat ja - hade personen stannat då och lyssnat på min berättelse och sedan försökt hjälpa mig? Såklart inte. Förklara då gärna för mig varför i helvete du frågar för? Detta ska jag ta reda på nästa gång jag får frågan, det lovar jag. Nästa idiot ska fanimej ge mig svaret på alla frågor jag någonsin undrat över. Den kommer, kanske inte imorgon - men den kommer. Om de inte börjar sälja sämre ämnesomsättning på flaska i affären innan dess.
 
Personer som spenderar dagarna med att klanka ner på hur andra människor ser ut kan inte ha varit med om mycket i livet. Jag ser det som så att om en person har tid att granska mig och fundera över vad som är fel med just mig - då är det bara att gratulera idioten till att dennes liv är så rofyllt att det finns tid över till lite Sandra-tankeverksamhet. Det är verkligen på tiden att folk ser hur det faktiskt är att vara naturligt smal tack vare hur samhället ser ut. Det framställs som om det finns 5 olika grupper av människor. Dem som är sjukligt smala, de som är perfekta från topp till tå, de som har lite hull men fortfarande kan bli helt perfekt om bara 0,08g försvinner från deras kroppar och till sist har vi de överviktiga. Jag rannsakar mig själv och inser att jag inte platsar in i någon av grupperna. Jag står ensam där på skolgården. Jag har ingen ätstörning, jag är inte perfekt på långa vägar, jag har inget hull och absolut ingen övervikt. Jag är bara jag.
 
Tänk vad fantastiskt allt skulle vara om vi bara fick vara - inga jämnförelser - inga elaka ord. Kan vi inte bara enas om att det är mänskligt att inte vara perfekt? Att det är okej att ha några kilon för mycket på kroppen eftersom det balanseras upp av att det finns någon annan som skulle behöva just lika många kilon? När du stöter på en idiot som kommenterar din vikt vare sig du väger 30- eller 230 kg - sätt personen på plats. Det är förbannat skönt, det lovar jag!
 
  Säg till att du följer mig + vilket nummer du blev så följer jag tillbaka.

 
 

Kommentarer
Sara - Hold on be strong

Bra skrivet!!
sv: toppen!! :)
kram

2013-05-16 @ 23:37:55 | http://saraleasofia.blogg.se
elin stridh

håller med!

bloglovin?

2013-05-16 @ 23:41:21 | http://elincecilia.com/
elin stridh

141 din tur :D

2013-05-17 @ 00:03:46 | http://elincecilia.com/
Elin

Väldigt bra inlägg! Jag har en vän till mig som har väldigt svårt att gå upp i vikt och han får jämt och ständigt höra hur smal han är. JAG BLIR SÅ ARG. Varje (alltså VARJE) gång vi träffas är det någon som ska påpeka hur smal han är. Vad har människor för problem egentligen? Jag hade blivit jätteledsen om folk påpekade att jag behövde gå ner i vikt hela tiden! Ååh. Ditt inlägg gjorde mig verkligen upprörd! Än en gång - jättebra skrivet! Folk verkar inte förstå att det kan vara lika jobbigt att vara underviktig som att vara överviktig.

2013-05-17 @ 00:12:11 | http://piggelinen.blogg.se
RadioaCtiv3

Åh, vad kul att se att fler engagerar sig i denhär frågan! Jag började själv med det förra året, blev bland annat publicerad i en lokaltidning; http://www.sn.se/asikter/debatt/1.1323303 samt mitt egna blogginlägg om saken; http://emiliespsychward.gblogs.eu/2012/01/16/det-var-ett-javla-gnall/ vilket jag faktsikt, helt sjukt nog, förlorade två nära vänner över. Jag räknar inte med att du kommer läsa mitt blogginlägg, även om det skulle uppskattar. Jag blir mest jätteglad över att se att det finns fler personer som uppmärksammar detta alldeles för undanskuffade ämnet.

Innan jag skrev mitt egna blogginlägg om saken så pratade jag med många smala tjejer och killar via facebook, och ALLA hade historier om hur de blivit utsatta för trakasserier på grund utav att de råkar vara smala. Men ja, jag blir jätteglad att folk fortsätter prata om detta. Det är inte okej att säga åt en tjockis att lägga ned kakan. Säg då inte åt oss smala att äta en!

2013-05-17 @ 01:27:46 | http://emiliespsychward.gblogs.eu/
Malin

Jag kan inte riktigt relatera till det du skriver mer än att det är såklart inte ok att varken kommentera för någon att denna ser onaturligt smal eller överviktig ut. Varför människor över huvud taget ska hålla på och kommentera andras kroppar oavsett om det är över eller underviktiga så länge det inte är en fråga om hälsa, liv och död. Helt ointressant! Jag har dock varit med om en gammal kollega till mig som var så väldigt, väldigt smal. Jag hade jobbat med henne i kanske 1 år innan jag vågade ta upp det för jag blev till slut så väldigt orolig för henne. Åt ingenting, frös hela tiden, revben stack ut och fick behåring i ansiktet. Och jag tror jag tog upp det så försiktigt att hon förmodligen inte ens hörde mig. Om jag hade varit lika oroad för någon som var kraftigt överviktig och riskerade sin hälsa lika mycket som den här tjejen som kanske vägde runt 45 kg?? förmodligen inte!
Kram

2013-05-17 @ 01:39:14 | http://iminaklader.se
Hanna Karlsson

Mycket bra och tänkvärt inlägg.

2013-05-17 @ 07:08:23 | http://hannafialotta.blogg.se/
Isaas

Förstår dig på ett sätt. Inte kul att folk vräker ut sig saker de inte vet något om.
Men samtidigt man kan också se det såhär, OJ hoppsan där tänkte inte riktigt "Johan". Men du talade om för honom att det var fel och det är bra!
Kram <3 (jag tkr du är jättefin, oavsett vikt!)

2013-05-17 @ 08:31:31 | http://www.isaas.se
Kimmey ~ Kung varje dag

sv: hihi, ellerhur? :)

2013-05-17 @ 08:41:51 | http://bimbolie.blogg.se
Fredrik

Klockrent Sandra!

Jag förstår inte varför det är så socialt accepterat att klaga på de som är smala medan "tjockisarna" är fredade.

Oavsett vad som sägs så är ändå insidan viktigast och där har du mer än de flesta. :)

2013-05-17 @ 09:13:44
louise

SV: Ja den är riktigt bra & rolig :)

2013-05-17 @ 09:29:07 | http://nattstad.se/louisemellqvist
marina

sv. Så lite så. :)

2013-05-17 @ 09:56:34 | http://marinapalme.blogg.se
kaffehörnan

Tack för ditt beröm

2013-05-17 @ 10:23:59 | http://www.kaffehornan.se
Jennifer

Riktigt bra skrivet av dig :)

2013-05-17 @ 10:35:51 | http://jennif3r.devote.se
Malin

riktigt bra inlägg!!

-ja jag längtar så himla mycket! :D

2013-05-17 @ 11:11:48 | http://malintorstensson.blogg.se
Malin

-tack så mycket! :))

2013-05-17 @ 11:12:04 | http://malintorstensson.blogg.se/
Malin

-tack så mycket! :))

2013-05-17 @ 11:12:04 | http://malintorstensson.blogg.se/
elin stridh

Tackar, svarar på det snart :)

2013-05-17 @ 13:03:34 | http://elincecilia.com/
Erica Nylund - Fotograferng, vardag, ADHD & humor!

toppen bra skrivet!!! håller med till 100%!
allt bra med dig annars?

2013-05-17 @ 13:41:13 | http://byericanylund.blogg.se
Ingrid - Mamma till två sessor

Bra inlägg! Folk tänker inte på att långt ifrån alla som är smala bantar eller har ätstörningar, många är naturligt smala och väldigt många skulle kanske vilja gå upp några kg men kan inte. På samma sätt som en del vill gå ner några kg men inte kan det heller. ALLA MÄNNISKOR ÄR OLIKA! Att fråga nån om de gått upp i vikt är en big NO NO, men att säga till nån att den personen är för smal verkar vara okej i dagens samhälle. HELT FEL! Men bra som fan att du står på dej, keep it up!

2013-05-17 @ 14:04:07 | http://p0llys.blogg.se
evelina

Riktigt bra skrivet! Det är som det är okej att säga sånt till underviktiga för att folk tror att det alltid är en komplimang att bli kallad för smal. Folk förstår kanske inte att det kan va jobbigt det med. Suck, vilket samhälle vi lever i.

2013-05-17 @ 14:58:09 | http://niemals.blogg.se
Anonym

Jätte bra skrivet!

Kika gärna in på min blogg, skulle bli super glad!

2013-05-17 @ 15:43:55
tyra

Jätte bra skrivet!

Kika gärna in på min blogg, skulle bli super glad!

2013-05-17 @ 15:44:17 | http://srymyheart.blogg.se
Jessika

Bra inlägg! Man hör alltid folk säga "Vad smal du är" men nästan aldrig "Vad tjock du är", och det är inte alla som tar det som komplimanger. Vill man gå upp i vikt men har svårt för det så är det kanske inte det roligaste att alla påpekar hur smal man är :/

2013-05-17 @ 15:50:50 | http://xjessie.webblogg.se
Sanna Andersson

hej !
jag vill bara tipsa dig om årets bästa tävling för alla oss som älskar skor ;)!
Passa på att vinna dina drömskor, välj helt själv bland tusentals. Det finns verkligen skor för ALLA !

http://moonzanna.se/2013/may/vinn-dina-dromskor-2.html#comment

kram

2013-05-17 @ 16:43:49 | http://moonzanna.se/
Sofia

jättebra inlägg!

2013-05-17 @ 16:51:51 | http://sofiiaeklund.blogg.se/
marina

sv. tack så mycket. :)

2013-05-17 @ 17:00:29 | http://marinapalme.blogg.se
Tyra

Jätte gärna! Skriv vilket nummer du belv som följde mig så gör jag samma sak på dig sedan, det lovar jag! Kram!

2013-05-17 @ 17:00:29 | http://srymyheart.blogg.se
Tyra

Följer dig nu, blev nummer 141 :)

2013-05-17 @ 17:10:58 | http://srymyheart.blogg.se
Tyra

JA! Detsamma!:-D

2013-05-17 @ 17:30:59 | http://srymyheart.blogg.se
Angelica

Ja vafan man kan ju inte göra en sak åt gången lixom :P måste ju göra ALLT samtidig..
Bra skrivet btw, hatar när folk ska påpeka att man gått ner i vikt..

2013-05-17 @ 17:45:16 | http://theclimb.bloggplatsen.se
Josefine

Bra skrivet! :)

2013-05-17 @ 18:09:25 | http://joseffinedjur.blogg.se
Julia

sv: Marinblått skulle vara fint! :D

2013-05-17 @ 18:26:33 | http://juliajohnsen.blogspot.se/
Julia

sv: visst, jag följer dig nu, blev nummer 142 :D
Lägger du till mig också? :)

2013-05-17 @ 18:31:47 | http://juliajohnsen.blogspot.se/
cassandra gigel

håller verkligen med!

2013-05-17 @ 18:34:26 | http://cassandras.se/
Julia

sv: okej :D

Vad har du gjort idag då? :)

2013-05-17 @ 18:39:24 | http://juliajohnsen.blogspot.se/
paulina

Trevlig helg!

2013-05-17 @ 18:44:48 | http://paulinabladh.blogg.se
elin stridh

hur äre med dig idag då? :D

2013-05-17 @ 19:31:10 | http://elincecilia.com/
Julia

sv: Okej, varit i skolan och sedan solat :)

Vad händer i helgen då? :D

2013-05-17 @ 19:49:57 | http://juliajohnsen.blogspot.se/
Malin

-ingen fara! :)

2013-05-17 @ 19:59:30 | http://malintorstensson.blogg.se
Angelica

Ja ingen ro och ingen vila, fritid kan man ha när man blir gammal..

2013-05-17 @ 20:06:44 | http://theclimb.bloggplatsen.se
Ponnydressyr - Sara

Sv: Tack! :)

2013-05-17 @ 20:10:57 | http://ponnydressyr.se
FEENIA

Skitbra inlägg! :D

2013-05-17 @ 20:16:50 | http://feenia.blogg.se
Isabella Berger - Foto & Vardag

Åh, det är så irriterande när folk frågar om ens vikt. Jag själv har alltid varit smal, särskilt för ett par år sedan när jag växte mer på längden. Jag fick höra av en kompis att hennes vänner antog att jag hade anorexia. Dem frågade mig inte, dem antog. Det gjorde mig väldigt irriterad, usch.

2013-05-17 @ 21:09:38 | http://isabellalouiseberger.blogg.se/
Elin Wetterling

Helt rätt ! Har själv skrivit om detta innan, jag fick hjälp med att gå upp i vikt förra året och kan säga att något som gjorde och fortfarande gör mig förbannad är att höra hur smal jag är. Men jag har testat att svara "och du är ganska fet" .. Inte lika poppis haha !! :)

2013-05-17 @ 21:48:46 | http://elinwetterling.blogg.se
Sandra

Mycket bra skrivet! :)

2013-05-21 @ 01:41:58 | http://Animomeo.blogg.se
Sofiahivall - Livet har sina smultronställen

Haha kan inte låta bli att skratta lite när jag läser för du låter så skön. Förstår hur du känner och det är helt rätt. Ta hand om dig ;) o tack för mysig blogg!

2013-05-22 @ 08:37:15 | http://sofiahivall.blogg.se/
Lovisa - mamma till Nils

Åh vad jag känner igen mig. Skrev ett liknande inlägg idag!

2013-05-22 @ 12:55:26 | http://lollovisah.blogg.se/
Jennie

bra skrivet. jag har lite av samma problem men för att jag har problem med anorexi. människor tror ofta att det är mer okej att kommentera smala personer än tvärtom, att det inte gör lika ont på något sätt. vad de inte tycks inse är att de hjälper till att vidmakthålla ett redan komplicerat förhållningssätt till kroppen.

kika gärna in på min blogg där jag skriver om återhämtningen från just ätstörningar, men även borderline. bloggen är skapad ur ett friskt perspektiv med allmänna reflektioner och vardagsåskådningar utöver det.

må väl!

jennie

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback